Når man hører ordet “hjemmelavet bearnaise sauce”, løber det koldt ned ad ryggen på mange mennesker.

De fleste danskere elsker en god bearnaise sauce og ved også godt, hvordan sådan en skal smage. Men det er de færeste jeg kender, som har taget det meget grænseoverskridende og selvudviklende spring, det er at kaste sig ud i hjemmelavet bearnaise sauce. Helt fra bunden af…

Men – virkeligheden er en helt anden.

Hjemmelavet bearnaise sauce er noget af det mest enkle du kan tilberede i et køkken. Og samtidig en af de gastronomiske herligheder, som tifoldigt belønner din indsats i køkkenet.

Her får du virkelig fuld valuta for pengene. Når du først har prøvet at lave bearnaise sauce helt fra bunden af, går du fremover i en stor bue uden om de plastikbægre i supermarkederne, som med deres mange e-numre, efter sigende skulle have noget med bearnaise sauce at gøre. Intet er mere usandt og vildledende.

Og tro mig. Du kan ikke mislykkes med hjemmelavet bearnaise sauce, hvis du bare følger min opskrift og simple råd.

Slap af og nyd tilberedningen med de gode råvarer, det vil lønne sig.

Antal personer: 6-8
Tilberedningstid: 25 min.

Ingredienser:

500 gr. saltet smør
10 spsk. hvidvinseddike
16 spsk. kold vand
2 håndfulde frisk estragon – både med blade og stængler
4 skalotteløg eller 2 alm. løg
8 æggeblommer
2-3 tsk. citronsaft
Salt og friskkværnet peber

Se videoen med trin-for-trin tilberedning af bearnaisesaucen

Fremgangsmåde:

Det første du skal starte med, er at klare smøret.

Skær smøret i nogle store tern og put dem ned i en gryde.

Smelt smøret ved langsom opvarmning, så der i bunden samler sig et hvidt bundfald, som mest af alt minder om kærnemælk.

Hæld det klarede smør over i en skål og smid det hvide bundfald ud.

Gryden tørres af, hvorefter hvidvinseddike, vand, salt og peber tilsættes gryden.

Estragon stænglerne kommes i gryden – kun stænglerne, bladene skal hakkes fint og gemmes til selve bearnaise saucen lige inden serveringen.

Løgene pilles og hakkes rigtig fint, hvorefter de hældes ned i gryden til de øvrige ingredienser.

Den hjemmelavede bearnaiseessens skal nu koge ind til der er ca. 10 spsk. essens tilbage.

Si alt fyldet fra og hæld den filtrerede essens tilbage i gryden, som står på den næstlaveste varme.

Æggeblommerne hældes i gryden og piskes godt til massen skummer og begynder at tykne.

Det er meget vigtigt, at gryden ikke bliver for varm!

Vil æggeblommerne ikke rigtig tykne i gryden, kan du skrue en smule op for varmen, indtil de kan piskes tykke og skummende, men sørg hele tiden for at piske i gryden, ingen panik, blot stille og rolig pisken.

Når æggeblommerne er tyknet, skrues der igen ned på den næstlaveste varme. Herefter skal du tilføje det smeltede smør.

Start med at hælde nogle få spsk. smør ned i gryden og pisk rigtig godt. Herefter tilsættes smøret i en tynd jævn stråle indtil alt smøret er brugt.

Du kan fornemme på saucen, hvor hurtigt smøret kan tilsættes. Du må på intet tidspunkt stoppe med at piske, imens bearnaise saucen står på varmen, da den så vil skille.

Når saucen er pisket godt igennem og klar til servering, smages den til med citronsaft, salt, peber og de finthakkede estragonblade.

En bearnaisesauce behøver ikke være meget varm ved servering, så husk på, at du ikke må varme den op igen, da den så vil skille.

Når gode råd er dyre:

Skiller bearnaise saucen, kan du redde den med et par spsk. koldt vand, som piskes i saucen.

Alternativt kan du tage en ny gryde og piske en omgang nye æggeblommer indtil de tykner. Tilsæt herefter den sauce som skiller i en tynd stråle, imens du pisker rigtig godt.

Dette skulle også kunne redde din kostbare bearnaisesauce.