Secret Bottles - vintilbud til urimelige lave priser!
Smagekasser leveret til døren - med 100% tilfredshedsgaranti!

Hvedeknopper hører sig til aftenen før Store bededag, som er en af mange mindre helligdage i Danmark.

Store bededag falder fire uger efter påske, og er oprindelig en helligdag tilegnet faste og bod.

Traditionen med de lune hvedeknopper aftenen før Store bededag hænger sammen med, at folk på denne helligdag ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før og hele Store bededag.

Ikke engang bagerne måtte bage frisk brød på denne helligdag. Derfor bagte bagerne dagen inden Store bededag hveder, som folk så kunne fortære på selve helligdagen.

Traditionen med at spise dem aftenen før Store bededag kan dateres tilbage til starten af 1800-tallet.

Hveder er et skønt bagværk, som jeg tydeligt husker fra min barndom. Min mormor forkælede os ofte med hendes fantastiske bagværk, ikke mindst hveder, som vi jævnligt fik foræret til vores fryser, så vi havde hjemmebag til morgenbordet i weekenderne. Desværre nåede jeg aldrig at få hendes opskrift på disse fantastiske hveder inden hun gik bort, men jeg synes disse hvedeknopper minder meget om dem.

I vores familie holder vi traditionen med lune hvedeknopper ved lige hvert år før Store bededag, og de gør det denne aften ud for aftensmaden. Der bliver indkøbt nogle lækre oste og andet charcuteri, som bliver spist med stor velbehag.

Hvedeknopper fortjener at blive spist året rundt. Bag en god portion hvedeknopper, frys dem ned og tø dem op til morgenbordet i weekenderne. De vil vække begejstring hos hele familien og duften af bagværk i huset løfter lige stemningen et ekstra hak op ad.

Det er hygge.

Antal hvedeknopper: Ca. 25 stk.
Tilberedningstid: 20 min.

Ingredienser:

  • 1 pk. gær
  • 5 dl. mælk
  • 2 tsk. salt
  • 2½ tsk. kardemomme
  • 3 spsk. sukker
  • 75 gr. smør
  • 2 æg

Fremgangsmåde:

Opvarm mælken i en mikrobølgeovn eller i en gryde til den er fingervarm – ca. 37-40 grader.

Opløs gæren i en røreskål eller på en køkkenmaskine sammen med den lune mælk.

Tilsæt herefter alle de øvrige ingredienser på nær melet.

Rør ingredienserne godt rundt til du har en ensartet masse i skålen.

Til sidst tilsætter du melet lidt efter lidt og ælter det hele godt igennem, indtil du står med en blank og smidig let klæbrig dej.

Stil skålen med dejen til hævning i ca. 1 time.

Efter endt hævning former du ca. 25 boller, som du sætter på en bageplade med bagepapir.

Et godt fif – hæld lidt olie eller flydende margarine i en lille skål og smør lidt på hænderne, inden du begynder at forme bollerne til hvedeknopper. På denne måde kan du stå med en mere lind og smidig dej i hænderne, uden det klistrer helt fast.

Der skal være ca. 2 cm. afstand mellem bollerne. Dette er ret vigtigt, så de kan nå sammen og du får de lækre hvedeknopper, som kan brækkes af efter endt bagning.

Lad hvederne efterhæve i ca. 30 min. med et fugtig viskestykke over bagepladerne.

Opvarm ovnen til 180 grader varmluft og bag hvedeknopperne i ca. 15-20 min., eller til de er fine lysebrune og gennembagte.

Lad de bagte hvedeknopper køle lidt af, inden du skærer dem midt igennem og rister dem på en brødrister eller i ovnen.

Voila – nu mangler du bare at servere disse skønne hvedeknopper for din familie eller gæster med smør og måske en god ost på bordet.

Serveringsforslag:

Disse hvedeknopper kan med fordel bages i forvejen og fryses ned, så du blot skal tø dem op og riste dem inden servering.

De er fantastiske på morgenbordet i weekenderne.

Opskrift på hvedeknopper

Secret Bottles - vintilbud
Secret Bottles - gode vintilbud