Rabarber er en kærkommen forårsbebuder i haven og som trofast hele sommeren igennem forsyner os med friske, røde rabarberstængler.

Rabarber er en grøntsag, som deler vandene iblandt mange. Enten elsker man de sød-syrlige stængler, eller også kan man ikke fordrage dem.

Rabarberstængler bliver flittigt brugt her i huset til diverse desserter og kager. Det er absolut ikke alle familiemedlemmer, der er lige begejstrede for de skønne stængler fra køkkenhaven, men derfor afholder det mig ikke fra at lave desserter og kager sommersæsonen igennem.

Rabarberplanten har mange anvendelsesmuligheder og vi ynder meget at lave retro desserten – rabarbertrifli, som godt nok er en oldie indenfor desserter, men som stadigvæk smager lige skønt.

Denne søndag faldt valget på en rabarbertærte med vaniljecreme, da vi havde lovet at tage kage med til kaffen hos nogle gode venner.

En hurtig og enkel kage, som ikke tager mange minutter at tilberede.

Set i bakspejlet var rabarberstykkerne lidt for store i det og skal næste gang skæres ud i endnu mindre stykker, ca. ½ cm. – det er rettet til i opskriften.

Alt i alt en dejlig frisk kage til søndagskaffen, hvis du altså er til rabarber og det går jeg stærkt ud fra, når du nu har læst så meget af opskriften 🙂

Antal personer: Ca. 6-7
Tilberedningstid: 15 min.

Ingredienser:

Rabarberfyld

  • 4-500 gr. friske rabarber i stykker á ca. ½ cm. (frosne kan også anvendes – skal drænes først)
  • 3 spsk. økologisk rørsukker
  • Evt. flormelis og lidt hakkede konditorpistacienødder

Tærtedej

  • 140 gr. smør
  • 75 gr. sukker
  • 1 æg
  • 250 gr. hvedemel
  • 1/4 tsk. salt
  • Evt. 100 gr. revet marcipan

Vaniljecreme

  • Kornene fra en hel vaniljestang
  • 3 spsk. økologisk rørsukker
  • 2 spsk. Maizena majsstivelse
  • 3 dl. mælk
  • 2 æggeblommer

Fremgangsmåde:

Tærtedej

Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovn.

Start med at hælde mel, sukker og salt op i en røreskål og bland ingredienserne godt sammen.

Tilsæt det bløde smør og arbejd det godt ind i melet med hænderne.

Når mørdejen smuldrer og ligner havregryn eller rasp, tilsættes det hele æg.

Blandingen røres igen godt igennem med fingrene, så du får en fast og ensartet mørdej.

Form dejen til en kugle og læg den på køl, hvis du vil rulle den ud med en kagerulle.

Jeg synes det er lige så let at fordele dejen i den smurte tærteform med fingrene og så sparer du tiden i køleskabet.

Prik en 10-15 huller i tærtebunden med en gaffel.

Man kan evt. drysse ca. 100 gr. revet marcipan ovenpå tærtebunden, hvis man vil have en sødere udgave af rabarbertærten.

Sæt herefter tærtebunden ind i ovnen og bag den i 7-8 min.

Tag den forbagte tærtebund ud af ovnen og lad den køle lidt af.

Vaniljecreme

Slå to æggeblommer ud i en røreskål og tilsæt vaniljekorn, majsstivelse og sukker.

Rør ingredienserne godt sammen, så du har en ensartet fast masse.

Opvarm mælken til kogepunket i en gryde eller i en skål i mikrobølgeovnen og tilsæt den kogende mælk til cremen, imens du pisker .

Hæld den sammenpiskede blanding over i en gryde og opvarm vaniljecremen til kogepunktet imens du pisker.

Tag cremen af kogepladen når den begynder at tykne.

Fordel den færdige vaniljecreme på den forbagte tærtebund.

Rabarberstykkerne fordeles nu ovenpå vaniljecremen og til sidst drysser du lidt rørsukker ud over tærten. Ca. en 3 spsk. rørsukker – alt efter smag og behag.

Sæt rabarbertærten ind i ovnen ved 180 grader og bag den yderligere i ca. 20 min., til den er fin lysebrun.

Serveringsforslag

Rabarbertærte med vaniljecreme smager bedst når den stadigvæk er lun og friskbagt. Server den friskbagte rabarbertærte med lidt creme fraiche 18% eller en god vaniljeis.

Du kan drysse lidt flormelis ovenpå den friskbagte rabarbertærte og pynte den med lidt grofthakkede usaltede pistacienødder.

Rabarbertærte med vaniljecreme