Traditionen tro får vi St. Bededag varme hveder. Tidligere har vi købt hveder fra bageren i Føtex eller Bilka, men i år skulle vi altså prøve at bage dem selv. Og jeg kan med det samme sige, at det gør vi fremover.

St. Bededag er en officiel dansk helligdag, som falder på fjerde fredag efter påske. Oprindeligt var St. Bededag en faste og bededag, hvor præsterne skulle bede for fred.

Varme hveder stammer oprindeligt fra aftenen før St. Bededag, hvor bagerne bagte disse varme hveder, så fok havde noget brød til St. Bededag, hvor bagerne havde lukket. Man ristede så disse hveder om fredagen. Traditionen har sidenhen ændret sig, idet vi nu spiser varme hveder aftenen før St. Bededag.

Opskriften på disse varme hveder er utrolig nem og resultatet forrygende. Jeg er så træt af det brød, som man kan købe mange steder i dag. Det består primært af tomme kalorier og luft. Man opnår en kort mæthedsfornemmelse og så melder sulten sig igen.

Disse varme hveder giver en dejlig mæthedsfornemmelse og du har noget at tygge på og maven noget at arbejde med. Man kan evt. erstatte lidt af hvedemelet med noget fuldkornshvedemel, hvis man ønsker en mere fiberrig udgave.

Antal: 18-24 stk.
Tilberedningstid: 25 min.

Ingredienser:

750 gr. hvedemel
1½ pk gær
150 gr. smør
En lille tsk. salt
1½ spsk. sukker
2 tsk. kardemomme
2 æg
3 dl. mælk

Varme hveder

Fremgangsmåde:

Lun mælken til ca. 40 grader og rør gæren ud i mælken i en skål.

Tilsæt salt, karmemomme, sukker, smør og æg og rør ingredienserne godt sammen.

Tilsæt melet lidt af gangen og rør det godt sammen. Dejen må ikke være klistret, men skal lige akkurat slippe fingeren, når du rører den.

Læg et viskestykke over skålen og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 60 min.

Herefter fordeles dejen i ca. 20-24 dele og formes til boller. Du bestemmer selv, hvor store du vil have hvederne. Jeg kan godt lide, at hveder er noget større end almindelige boller, så næste gang vil jeg nok kun lave en 18 boller, som sættes ekstra tæt på bagepladen, så de under hævningen støder op til hinanden.

Sæt bollerne tæt på en bageplade med bagepapir, dog uden at de rører hinanden, da det nok skal ske under efterhævningen.

Læg viskestykker over bollerne og lad dem efterhæve i ca. 45 min.

Pensl dem med mælk eller et pisket æg.

Bag de varme hveder i en forvarmet varmluftsovn på 200 grader i ca. 8-10 min. eller til de er fine lysebrune.

Herefter skæres de over på midten og ristes på en brødrister eller i ovnen.

Serveringsforslag:

Varme hveder smager ekstra godt, når de serveres lune sammen med smør. Skal de varme hveder erstatte aftensmaden på St. Bededag, er de perfekte til nogle gode oste og et godt glas rødvin.

Varme hveder

Varme hveder