Secret Bottles - vintilbud til urimelige lave priser!
Smagekasser leveret til døren - med 100% tilfredshedsgaranti!

Vitello Tonnato er smagen af Piemonte og italiensk madkultur, når det er bedst.

En såre simpel ret at tilberede, men som gang på gang begejstrer gæster og venner, når man serverer denne lækre italienske forret.

Vitello Tonnato består af tyndskåret kalvekød med en cremet tunsauce, som primært består af mayonnaise og tun.

Vitello Tonnato serveres kold eller ved stuetemperatur i selskab med en lækker kold hvidvin med en god frisk syre og fylde eller en tør rosé.

Vitello Tonnato stammer oprindeligt fra støvlelandet Italien, men er også ret udbredt i Argentina, hvor denne forret er på menuen som en del af den traditionelle julemad.

I år har jeg endelig fået mig min sousvide maskine. Hvis du ikke lige kender begrebet “sousvide”, er det kort fortalt tilberedning af mad ved en konstant temperatur i et vandbad.

Jeg har ikke tidligere prøvet at lave Vitello Tonnato i en sousvide maskine, så denne gang kom kalvefileten i en vakuumpakket pose og efterfølgende 4½ time i et vandbad ved en temperatur på 54,5 grader.

Det blev perfekt. Flot rosa og rigtig saftigt.

Vitello Tonnato - italiensk forret fra skønne Piemonte

Antal personer: 6
Tilberedningstid: ½ time plus kogetid

Ingredienser:

  • 1 kg. kalvefilet eller kalvelårtunge, kalveinderlår, kalveklump
  • 300-350 gr. mayonnaise (Købe eller hjemmelavet mayonnaise)
  • 1 ds. tun i olie
  • 4 ansjoser
  • 2 spsk. capers
  • Store capers til pynt
  • Persille
  • Citronsaft
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

I denne opskrift tager jeg udgangspunkt i, at du ikke ejer en sousvide.

Put derfor kødet i en gryde og tilsæt et par laurbærblade, et løg i både, et par fed hvidløg, en gulerod, 2 dl. hvidvin, en rosmarinkvist og vand, så kødet lige akkurat er dækket.

Alt efter kødets størrelse, skal et stykke kalvekød på 1-1,5 kg. have ca. 75-90 minutter kogetid.

Lad vandet koge op og skum urenhederne i vandet af med en ske. Lad det herefter småsimre i 1-1½ time – alt efter kødets størrelse og hvilken udskæring du har købt til din Vitello Tonnato.

Du kan tjekke om kødet har fået nok ved at stikke en kødnål eller træpind i kødet. Kommer der rød kødsaft op fra hullet, skal det have lidt mere.

Når kødsaften er klar, har kødet fået nok. Sluk for varmen og lad kødet hvile i vandet, så det kan køle ned. Man kan med fordel tilberede kødet dagen i forvejen og så opbevare det i køleskabet, gerne i gryden i vandet, så det rigtig kan trække og få smag fra hvidvinen og de øvrige ingredienser.

Nu skal vi til tunsaucen.

Hæld olien fra tunkødet og fordel kødet i en skål med en gaffel.

Tilsæt 2 spsk. capers, 4 ansjoser og lidt citronsaft.

Blend det hele med en stavblender eller i en foodprocessor, så du har en ensartet sauce uden store klumper af tun eller capers.

Fordel mayonnaisen ned i skålen og rør det hele godt rundt. Jeg lavede hjemmelavet mayonnaise med vores Bamix stavblender. Det smager fantastisk og er såre simpelt. Hæld smagsneutral olie – ca. 3½ dl. op i en høj skål og tilsæt to hele æg, lidt salt og friskkværnet peber. Jeg undlader at tilsætte hvidvinseddike og sennep, da det skal være så neutral som muligt. Blend nu det hele sammen med din Bamix stavblender og vupti, hjemmelavet mayonnaise.

Smag til med salt, friskkværnet peber og citronsaft.

Du kan evt. fortynde saucen med lidt kogesaft fra gryden, hvis du synes den er for tyk.

Den skal have en cremet fed konsistens som flødeskum.

Skær nu fine tynde skiver kalvekød og anret dem på en tallerken.

Med en ske fordeler du nu lidt af tunsaucen ud over kalvekødet og slutter af med et par store capers og lidt persille.

Du er nu klar til at servere din Vitello Tonnato.

Secret Bottles - vintilbud
Secret Bottles - gode vintilbud