Blomkålet er en fantastisk grøntsag, som hører sig efteråret og vinteren til. Det er næsten kun fantasien der sætter grænser for, hvordan et blomkål kan anvendes i husholdningen. Når man nu har truffet det valg, at man gerne vil skære ned på kulhydraterne og stivelsen i ens daglige kost, er blomkålet en perfekt erstatning som tilbehør. Mange omtaler blomkålsris som “slankemad”, da det er en rigtig sund spise – jeg vælger blot at betragte blomkålsris som et sundt alternativ til ris, pasta og brød og forbinder det ikke med nogen slankekur.

Blomkålsris anvender vi bl.a. til gryderetter såsom mørbradgryde og stegt/grillet kød, hvor man typisk ville servere ris eller couscous. Blomkålsris er utrolig nemme at tilberede og hele familien er vilde med denne udgave, idet de kun har en diskret snert af blomkålssmag. De er samtidig saftige og fyldige, så personligt synes jeg de slår ris med flere længder. Vi plejer altid at tilføre de revne blomkål noget krydderi – enten i form af chili eller et par fed hvidløg, men igen er det kun fantasien der sætter grænser for, hvordan risene kan krydres.

Antal personer: 4
Tilberedningstid: 10 min.

Ingredienser:

1 stort blomkål
Lidt friskhakket chili (eller tørret – ½ tsk.) eller 1-2 fed pressede hvidløg
Et par spsk. oliven- eller rapsolie til panden
Salt og peber

Fremgangsmåde:

Du starter med at fjerne alle bladene på blomkålet, hvorefter du skyller det i vand eller lader det ligge i en skål med kold vand i 10 min. Herefter er det i gang med rivejernet, hvor blomkålet rives på den side af rivejernet med de største huller.

Så er det bare at tage “risene” over på den opvarmede pande med olien sammen med eks. hvidløg, chili, karry eller hvad man nu ønsker at krydre blomkålen med. Efter 5 min. stegning er de klar til servering.

Serveringsforslag:

Som nævnt tidligere går blomkålsris rigtig godt i spænd sammen med gryderetter og stegt/grillet kød. Det kan nydes både varmt og som koldt tilbehør en sommerdag på terrassen, hvor menuen står på grillet kylling. På det ovenstående billede er blomkålsrisene afbilledet sammen med en lækker mørbradgryde.