Jeg elsker simreretter, så er det sagt. Skøn slowfood cooking med et minimum af besvær og mandetimer i køkkenet.

Boeuf Bourguignon er en gryderet, en simreret, slowfood cooking – kært barn har mange navne … Men én ting er helt sikker – Boeuf Bourguignon er en fantastisk velsmagende simreret, som med sin skønne smag, saft og kraft og sit rustikke udseende, er indbegrebet af fransk kogekunst, når det er bedst. Ægte madkærlighed fra det franske køkken.

Boeuf Bourguignon fortjener kun de bedste råvarer og forkæles med en hel flaske rødvin og et glas Calvados. Calvados er fransk æblebrændevin, som fremstilles ved at destillere gæret æblesaft (cider), som produceres i det naturskønne Calvados distrikt i Normandiet i Frankrig.

Destillatet behandles på samme måde som cognac og er en fantastisk smagsgiver til simreretter og saucer, som tilfører maden en unik, karakteristisk smag-  en slags umami, den femte smag. Det er ikke forbudt, lige at smage på den skønne Calvados, inden den tilsættes retten.

Boeuf Bourguignon kan med fordel laves dagen i forvejen, så retten rigtig kan nå at sætte sig. Du kan anvende mange forskellige kødtyper til Boeuf Bourguignon. Denne gang faldt jeg over et godt tilbud, hvor man kunne få en tykkamsteg til ca. 60 kr. pr. kg. Generelt er det sådan, at jo billigere et stykke kød du vælger, jo længere tid skal det simre, men selv et stykke inderlår kan blive mørt som smør, så prøv dig frem.

Antal personer: 8
Tilberedningstid: 60 min.

Boeuf Bourguignon

1½ kg. oksebov eller tykkam
4 spsk. hvedemel
400 gr. bacontern
1 hel flaske god rødvin
1 dl. calvados eller cognac
Ca. 3 dl. oksebouillon
2 kviste persille
2 kviste frisk timian
2 kviste frisk rosmarin
1 porre
4-5 gulerødder
3 fed hvidløg
1 stort løg
Salt og friskkværnet peber
Olie til stegning

Grønsagsfyld

12-15 små snackgulerødder
15 små skalotteløg
1 stor bakke champignon eller svampe
Smør til stegning

Fremgangsmåde:

Boeuf Bourguignon

Oksekødet skæres i store tern på ca. 5 x 5 cm. En stor tykbundet gryde varmes op til middel varme og baconternene tilsættes. Baconternene brunes i ca. 15 min., hvorefter de hældes over i en skål.

Gulerødderne skrælles og skæres i grove stykker. Løget pilles og skæres i grove både. Porren renses og skylles og skæres ligeledes i grove stykker.

Oksekødet brunes af flere omgange i fedtstoffet fra baconternene og krydres med salt og friskkværnet peber. Det brunede oksekød lægges over i en skål og gryden holdes varm. Tilsæt evt. lidt olie i gryden, inden du påbegynder stegningen af grøntsagerne.

Gulerødder, løg og porre brunes i gryden ved middel varme. Oksekødet og baconen hældes tilbage i gryden, hvorefter der drysses med mel og hakket hvidløg.

Herefter tilsættes den skønne Calvados, som bruser af i gryden, inden rødvinen hældes i gryden. Kvistene af persille, timian og rosmarin bindes sammen til en buket med kødsnor.

Der skrues ned for varmen og låget lægges på gryden. Boeuf Bourguignon skal nu simre i min. 2 timer, gerne meget længere.

Grøntsagsfyld

Gulerødder og champignon renses og skalotteløgene pilles. Vand bringes i kog i en gryde, hvorefter gulerødderne tilsættes og koges i ca. 4 min. Gulerødderne skal stadigvæk have bid.

Skalotteløgene steges møre i en pande med smør ved svag varme i ca. 5 min. Herefter lægges de over på en tallerken, og de rensede champignon lynsteges i panden i 1-2 min.

Grøntsagsfyldet vendes i retten lige før servering.

Serveringsforslag:

Boeuf Bourguignon er en fantastisk efterårs- og vinterspise, som går rigtig godt i spænd med gratineret kartoffelmos med parmesan og en omgang spidskålssalat. Boeuf Bourguignon fortjener en god kraftig rødvin. Denne aften nød vi den skønne Antu vin fra Chile, som med sin komplekse krop og høje alkoholprocent, komplimenterer denne ret fortrinligt.

Boeuf Bourguignon