Vil du tage familien eller dine gæster med storm, så gør dig selv den tjeneste og bag dette fantastiske italienske madbrød.

Vi spiser ikke så meget brød i dagligdagen, men når der endelig skal brød på bordet, er foccacia brødet en af vores store favoritter.

Det er utrolig nemt at bage og til trods for få, enkle ingredienser, er smagen helt fænomenal.

Foccacia med rosmarin og havsalt er et italiensk madbrød, som er i familie med pizzaen. I modsætning til pizzaen, anvender man foccacia brødet som tilbehør. Foccacia brødet er også noget tykkere end en traditionel pizza, men har toppingen tilfælles med pizzaen.

Foccacia er et italiensk mad- eller fladbrød, som er blevet bagt igennem århundreder. Ordet “foccacia” er en afledning af det latinske ord “focus”, som betyder “det i midten”.

Foccacia brødet blev tidligere bagt på resten af gløderne i ildstedet, og da ildstedet tit var placeret i midten af huset, fik dette skønne madbrød heraf sit navn.

Ingredienser:

Foccacia brød

1000 gr. italiensk pizzamel
300 gr. hvedemel
2½ spsk. havsalt
50 gr. gær
1 ltr. vand (Ca. 37 grader varmt)

Topping

1 dl. god ekstra jomfruolivenolie
3 store rosmarinstilke
2 spsk. havsalt

Fremgangsmåde:

Gæren smuldres ud i røremaskinens skål og vandet tilsættes.  Rør rundt indtil gæren er helt opløst.

Tilsæt alle de øvrige ingredienser og ælt dejen rigtig godt – gerne 20 min. i laveste gear.

Jo længere æltetid, jo bedre og mere elastisk brød får du, som kan bære sig selv, til trods for at dejen er meget lind.

Efter endt æltning sættes dejen til hævning på et lunt sted utildækket i ca. 30 min. Dejen skal forblive i røreskålen.

Smør den dybe bradepande med en smagsneutral olie og fordel forsigtigt foccacia dejen ud i den smurte form.

Lad nu dejen hvile endnu 30 min. utildækket.

Fordel olivenolien ud over hele dejen og drys havsalt og rosmarin ud over olien.

Lav dybe huller i dejen med fingrene.

En lille ildfast skål med ½-1 dl. vand sættes ind i bunden af den forvarmede ovn på 230 grader sammen med foccacia dejen.  Foccacia brødet bages til det er flot gyldent og sprødt.

Bagetiden ligger på ca. 30-35 min. – alt efter ovntype.

Lad foccacia brødet køle lidt af, hvorefter det er klar til servering. Foccacia med rosmarin og havsalt kan også fryses ned.

Serveringsforslag:

Du kan variere toppingen i det uendelige. Prøv at toppe foccacia brødet med tynde løgskiver, krydderurter, svampe, moste sardiner og lidt tomatsauce.

Foccacia med rosmarin og havsalt